*beeldend kunstenaar

       k a r l i j n  h a a r s 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

 

  documentatie    curriculum vitae     achtergronden     agenda     contact

achtergronden

termen  huid, water, verbindingen, ziel, tekst, schepen, verankering, aarde, wind, beweging, openingen, aantasting, lichaam, einder, poezie.

bronnen   verbintenissen, zee, kustlandschappen, Ierland, woorden, kunst (Bourgeois, Hesse, Goldsworthy, Dumas, Anette Messager, Kcho, Rebecca Horn, Joost Conijn, Bill Viola, Kieffer, Frank Serra, Anish Kapoor), poezie (Slauerhoff, Vasalis, Ramsey Nasr, Ingrid Jonker, Eva Gerlach, Basho), muziek (Tori Amos, Kate Bush, PJ Harvey, Nick Cave, Anthony & The Johnsons, The Irrepressibles, Bowie, Beth Gibbons, Martha Wainwright, The The, Leonard Cohen, Johnny Cash' American Recordings)

plaats  In het jaar 2000 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten  Utrecht, met een beeldenserie getiteld 'Waterzucht'. Deze scheepachtige objecten waren vervaardigd van - door water en tijd -  aangetast hout, touw en metaal en waren qua thematiek verwant aan de plek van mijn afkomst, Zeeland, en het oude beroep van mijn familie - schipper. In dit spoor ben ik blijven werken, met wat uitstapjes daar gelaten.

Afgelopen jaar ben ik terug gekeerd naar het land van mijn ziel en heb ik mijn zinnen gezet op een woonplek en atelier aan het water. Het fysieke en intrinsieke karakter van de omgeving inspireert mij nog altijd. De klei, het water, de wind, de schepen, de aangespoelde touwen en hout, de angst voor het water, de aantasting, vergankelijkheid en de melancholie van deze plek.

vorm en inhoud, inhoud en vorm  In mijn beeldende werken zoek ik naar uitdrukkingsvormen voor de ervaringen en gebeurtenissen die een stempel drukken op mijn leven. De werken zijn zo steeds gekoppeld aan thematische uitgangspunten als verleden ('de zoektocht naar water'), verlies, angst (ik ben nog bang voor de weg van het water), liefde/ verliefdheid ('huid aan huid'), onrust ('jeuk'), eenzaamheid/ afzondering ('cocon'), leren/ groeien ('drempels', 'Open-In', 'Doorways') of hoe het voelt langs de zee te lopen en de wind te voelen tegen je huid. De inhoud van mijn werk bestaat uit de (gevoels)thematiek die ieder mensenleven kent.

Ik maak teken- en schilderwerken op papier afgewisseld met 2- en 3-dimensionale mixed media, ruimtelijke objecten en installaties. Mijn werkwijze is intuītief en associatief; ik werk aan mijn beelden: kijk naar/ reflecteer over wat ik maak en trek hieruit mijn conclusies voor een volgende ingreep in het werk. Naar mate ik langer aan een beeld werk weet ik steeds beter welke vormen en materialen ik nodig heb om het de gestalte te geven die ik zoek. Het is dat zoeken wat me zo intrigeert aan het kunstenaarsschap. Ik zoek een spoor en laat er een achter.

Bij de installatie 'Cocon' ontstonden de vormen uit een 'sloep', die ik gemaakt had en kantelde. Er was ineens een hutje, een verstopplaatsje, een 'cocon'. Ik vond het een mooie metafoor voor zo’n stille periode in mijn leven waarin ik me terugtrek en eerder beschouwend dan participerend ben, om later met onverwachte kleuren er weer middenin te springen. Niemand hoeft deze gedachte in het werk te herkennen; ik hou ervan dat beeldend werk een open karakter heeft en voor iedereen op een andere manier te interpreteren is.

groei  In mijn werken staat mijn persoonlijke 'groei', en daarbij de betekenis van mijn achtergrond  in mijn leven nu, centraal. Ik noem dit mijn 'zoektocht naar water'. Een van mijn werken bijvoorbeeld is een pak van rubber, schapenwol en waterafstotende stof, bedoeld om mij warm te houden op zee. Vormen en materialen die ik gebruik en steeds terugkeren stammen vaak uit die achtergrond; scheepsvormen, touwverbindingen, zout hout. 'Boot' is een metafoor geworden voor voertuig dat mij door gebeurtenissen loodst; een drager, zoals ook mijn lichaam, het tweede grote thema in mijn werk, dat is. De tekeningen die ik maak staan meestal in relatie tot het ruimtelijke werk. Het kunnen schetsen zijn of aanvullingen op het werk, die mij meer inzicht kunnen geven in wat ik wil uitdrukken. Ik zie ze net als de tekeningen die totaal op zichzelf staan, wel als autonome werken.

Op dit moment werk ik aan een serie grote schilderwerken op papier. Ik werk met acryl, inkt, potlood en oliepastel door elkaar aan de gelaagde stukken. Ook de lijsten zijn van eigen ontwerp. Opnieuw is innerlijke thematiek het uitgangspunt: openingen, stappen zetten, ergens ingaan, het overwinnen van angst...recentelijk heb ik mijn baantje opgezegd om me geheel aan de kunst te wijden...dit gaat gepaard met al deze, universele, gevoelens en gedachten. Een groot geluk is het deze te kunnen omzetten in BEELD!

En sporen achterlaten, inkepingen in de nerven van dit bewogen bestaan.